یخچال تاریخی شهر ایوان کی(حاج نعمت قاسمی)
- شناسه خبر: 613
- تاریخ و زمان ارسال: 9 خرداد 1402 ساعت 7:50
- بازدید : 362
قدمت یخچال خشتی ایوان کی که در موقعیت جغرافیای ۰۵۹۶۴۸۸و۳۹۱۱۶۴۸ودر ارتفاع۱۰۹۰متر از سطح دریاو درضلع جنوبی شهر و در شرق کوچه ای که امروزه شهید حق شناس نامیده می شود قرار دارد به اوایل دوره قاجار باز میگردد. ویژگی خاص این یخچال محل ذخیره یخ برای تابستان است. ورودی مخزنهای یخ معمولأ رو به شمال قرار داشته که به وسیله سطحی شیب دار، برای انتقال آسان یخ، به حوضچهها مرتبط است پلان بنای این یخچال به شکل دایره ای به قطر ۱۱ متر و دارای تنها یک ورودی به عرض تقریبی ۱ متر از سمت شمال است . ساخت بنا به شکل دو مخروط قرینه است که از قاعده به هم چسبیده اند به این صورت که ابتدا زمین مورد نظر را گود برداری کرده و گودالی به شکل قیف در آن ایجاد کرده اند و در مرکز این گودال چاهی حفر کرده بودند که آبهای حاصل از ذوب یخها را در فصل تابستان به خود جذب می کرد تا موجب ذوب شدن بیشتر یخها نشود. اگر به شهر ایوان کی سفر کنید در گشت و گذار خود در شهر به طور قطع یخچال خشتی ایوان کی را خواهید دید، بنایی که با وجود گذر زمان بسیار، همچنان پا برجاست. ایوان کی دارای یک یخچال خشتی است. با ارتفاعی حدود ۱۰ متر که از آثار تاریخی شهر ایوان کی می باشد . که به شکل مخروطی بنا شده و محل ذخیره یخ برای فصل تابستان بوده است. این بنا در تاریخ ۱۳۸۷/۱۲/۲۶ تحت شماره ۲۶۰۸۱ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
یخچالها (که دربعضی ازشهرها به آن یخدان هم می گویند) بناهایی اغلب خشتی با پلانی دایره شکل ومخروطی هستند. علت نامگذاری یخچال به این علت است که کف بنا هم ارتفاع با بیرون بنا نبوده واغلب برای نگهداری یخ، داخل آن گودالی کاسه شکل حفرمی شد. چنانچه یاد شد این مکانها برای تولید و نگهداری یخ ساخته می شدند بدان شکل که در شبهای سرد زمستان آب را در جویهای کنار بنا با ارتفاع کم نگه می داشتند تا صبح آب داخل جوی یخ می زد. سپس یخهارا شکسته و داخل مخزن می انباشتند. این کار شبهای متوالی انجام می شد تا گودال داخل مخزن هم سطح کف پرمی شد. سپس درب یخچال را بسته و یخهارا برای استفاده در تابستان نگه می داشتند.
در معماری یخچال ها، سازندگان بنا به نکات مهمی چون برودت مناسب برای نگهداری یخ، نوع مصالح ساختمانی بنا، چگونگی تولید یخ و عایق کاری بنا توجه میکردند.
هر یخچال دارای قسمت هایی چون دیوارهای سایه انداز، حوضچه های تولید یخ و چاله وسیع مخروطی شکل است که بر فراز این چاله، گنبد بزرگ خشتی بنا شده است.
دیوار گنبد در پایین دارای قطر زیاد است و هر چه به رأس نزدیکتر می شود از قطر آن کاسته شده و گاه معمار برخی یخچالها را برای کم کردن فشار وارد بر گنبد، آن را به صورت پله پله (مطبق) می ساخته.
ورودی مخزن های یخ معمولأ رو به شمال قرار داشته که به وسیله سطحی شیب دار، برای انتقال آسان یخ، به حوضچه ها مرتبط می شدند.
یخچال ها اغلب دارای دو در بوند که یکی در سمت شمال و دیگری در سمت جنوب قرار داشت و در زمستان از در شمال و در تابستان از درب جنوبی استفاده می شد، یخچال دار از طریق این درب، یخ را تحویل مشتری می داد و هنگامی که از درب ها استفاده نمی شد، آنها را با یک تیغه خشت و گل مسدود می کردند.
ارتفاع بلند یخچال ها به این دلیل بوده که با توجه به گرمای تابستان، حرارت در بالا قرار گیرد و مانع از ذوب شدن یخ در کف یخدان شود. پس از اینکه یخچال پر می شد، روی یخ ها را معمولا با یک نوع گیاه خشکیده به نام “پیزو” می پوشاندند.