آثار_تاریخی_فرهنگی_شهر_ایوان کی_امامزاده عاقب(ع)
- شناسه خبر: 760
- تاریخ و زمان ارسال: 25 خرداد 1402 ساعت 22:55
- بازدید : 98


امامزاده-عاقب(ع)-مزار-شهدای-شهر-ایوان کی

بنای_تاریخی_امامزاده_عاقب(ع)_شهر_ایوان کی

نمای_کلی_بنای_امامزاده_عاقب_شهر_ایوان کی
در فاصله ۵۰۰ متری سمت جنوب غرب شهر ایوان کی و در موقعیت جغرافیایی ۰۵۹۵۹۷۲ و ۳۹۱۱۶۱۲و ارتفاع ۱۰۸۵ متری از سطح دریا و در سمت غرب جاده آسفالتی که از شهر ایوان کی آغاز و به سمت جنوب امتداد می یابد بنای امامزاده ای وجود دارد که به امامزاده عاقب(ع) شهرت دارد.
بنای امامزاده عاقب (ع) شامل دو بخش عمده می باشد:
۱) بنای تاریخی و قدیمی و اصلی امامزاده که با مصالح خشت و گل و بر شالوده ای از پی سنگ احداث شده است. طرح این قسمت از بنا از خارج به شکل مربع و دارای ایوانی در سمت شمال است که سقف آن با تیرهای چوبی و خشت و گل به صورت مسطح پوشانده شده و دری فلزی به داخل امامزاده دارد.در جبهه غربی بنابی قدیمی امامزاده دو دیوار خشت و گل به موازات هم و در امتداد بنای امامزاده در جهت شرقی – غربی وجود دارد که برخی شواهد موجود در آن نشان می دهد , قبلا مسقف بوده و جزئی از اجزای فضاهای معماری امامزاده بوده است . سقف بنای اصلی امامزاده دارای گنبدی از نوع پیازی می باشد.
فضای داخلی بنای اصلی امامزاده چهار ضلعی و در هر ضلع آن طاق نمای نسبتا عمیقی که دارای قوس جناغی در بالا می باشد , دارد به گونه ای که در نگاه اولیه به پلان بنا چند ضلعی به نظر می رسد . سقف بنای امامزاده عاقب از داخل به صورت بیز کند احداث شده و تمامی سطوح داخلی بنا نیز با گچ پوشیده شده است .
کف بنای امامزاده با کاشی های سبز و قهوه ای رنگ فرش شده و بدنه دیوارها تا ارتفاع 40 سانتی متری دارای ازاره ای از سنگ(سنگ تیشه) می باشد .
در وسط بنای اصلی امامزاده سکوی برجسته ای وجود دارد که موقعیت قبر در آنجا مشخص می باشد . به گفته متولی امامزاده , قبر قبلا دارای ضریحی از جنس چوب بوده اما در چند سال اخیر ضریح چوبی توسط اداره اوقاف برداشته شده و به جای آن ضریح فلزی نصب کرده اند .
2) بخش دوم بنای امامزاده عاقب تاسیساتی است که طی ده سال اخیر در جبهه شرقی بناب امامزاده به عنوان گلزار شهدای ایوان کی احداث شد است .
این قسمت از بنا شامل یک ایوان عمیق در وسط و یک راهرو و رواق به عمق 50 سانتی متر در جهت طول امامزاده در سمت شمال و جنوب می باشد . اسکلت اصلی این بنا فلزی بوده و قسمت های مختلف آن با استفاده از آجر و کاشی تزیین شده است. کف کلیه فضاهای این قسمت از بنا با سنگ های مرمر سفید و نوار سیاه رنگ فرش و تزیین شده است . در انتهای ایوان احداث شده و بر سردر ورودی بنای اصلی امامزاده کتیبه ای بروی کاشی وجود دارد که متن زیارت شهدا بر آن نوشته شده است . در سطح فضای زیر ایوان بنای جدید , مزار شهدای ایوان کی قرار دارد .
معماری الحاقی به بنای اصلی امامزاده عاقب از لحاظ طرح , اجرا و ترکیب , هرچند در مقایسه با معماری سنتی ایرانی , ایراداتی بر آن وارد است اما وضعیت کلی آن به لحاظ ساختار و طراحی و تزیین قابل پذیرش بوده و خوب اجرا شده است .
اطراف مجموعه بناهای امامزاده عاقب (ع) مزار اموات شهر ایوان کی قرار دارد . این مزار به همراه مزار شهدای جنگ تحمیلی و شهدای مدافع حرم قداست و تبرک ویژه ای به محل بخشیده و لذا مورد توجه دائمی اهالی شهر ایوان کی می باشد .
بنای امامزاده عاقب (ع) تحت شماره 5659 در تاریخ 1380/12/25 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است